Golden Jewel Tulp met gele kwikstaart

Hytuna gaat voor duurzaam!

Men noemt Nederland ook wel de Nijldelta van Europa. Het land waar wij onze bloembollen op telen is één van de vruchtbaarste ter wereld. Dit land hebben wij in bruikleen van de aarde en wij zien het als onze taak om ons land in gezonde staat door te geven aan onze volgende generatie.

Bekijk de video

Gezond bodemleven

Wanneer de grond op ons land bewerkt wordt, vliegt er een grote schare meeuwen achter de trekker die zich te goed doen aan de vele wormen die de grond rijk is. Dit is een goede indicatie dat het bodemleven gezond is.

Goede water kwaliteit

Het water in onze sloten is helder schoon en zit tjokvol leven, zoals torretjes, visjes en kikkers. Wanneer onze kinderen met een schepnetje wel eens kikkervisjes gaan vangen, in sloten tussen de bollenvelden, komen zij ook wel eens thuis met salamanders. Dit betekent dat het water van goede kwaliteit is.

Kikkertje

Biodiversiteit

Over biodiversiteit op het land hebben wij niets te klagen. Op het land zijn veel (weide)vogels aanwezig. Kievieten, scholeksters, kwikstaarten, leeuweriken en patrijzen zijn voorbeelden die je bij ons veelvuldig zult tegenkomen wanneer je op ons land aan het werk bent. Als je geluk hebt zal je ook de lepelaar van de zilverreiger kunnen onderscheiden. Omdat er pas in de zomer geoogst wordt, kunnen de vogels in het voorjaar tussen de bolgewassen in alle rust en veiligheid hun eieren uitbroeden. Eenmaal uitgebroed, moeten de pulletjes wel snel uitvliegen, anders heb je kans dat de vos of de hermelijn ze pakt, want die lusten ze wel.

Eieren in het bloemenveld
Eieren in het bloemenveld

Gewasbescherming

Om de gewassen te beschermen tegen ziekten en plagen gebruiken wij (zo min mogelijk) gewasbeschermingsmiddelen. Wij zorgen ervoor dat de middelen die wij gebruiken niet schadelijk zijn voor mens en milieu. Om hier zeker van te zijn hebben wij meegedaan met onderzoek van het RIVM, het OBO-onderzoek. (Onderzoek Blootstelling Omwonende) In dit onderzoek heeft het RIVM op verschillende plekken tussen onze bollenvelden meetapparatuur geplaats. Ook in tuinen en huizen van aangrenzende particulieren zijn meetapparatuur geplaatst en heeft het RIVM grond en stofmonsters genomen. De uitslagen van de monsteranalyses waren allen binnen de strengste normen. Onderdeel van dit onderzoek was ook een bevolkingsonderzoek om te kijken of er in ons gebied bepaalde ziektes misschien vaker voorkwamen dan elders in het land. Goed om te weten is dat dit niet zo was. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mensen in ons gebied gemiddeld juist iets gezonder zijn, en minder vaak een bezoek aan de huisarts brengen dan elders in het land.

Een bij op een bloem
Bij en bloemenveld

Vruchtbaar en waardevolle grond

Over het gebruik van kunstmest denken wij goed na. Elk jaar investeren wij in het laten nemen van grond en bladmonsters. Hieruit kunnen wij precies zien welke stoffen er te kort of te veel aanwezig zijn. Het aanvullen van stoffen die te kort aanwezig zijn vergt veel maatwerk, omdat elk bolgewas en perceel andere behoefte heeft. Dit doen wij door speciaal samengestelde meststoffen die heel nauwkeurig aansluiten aan de behoeften van plant en bodem. Door teveel te bemesten kan uitspoeling optreden. Dit controleren wij door regelmatig het water in de sloot te meten. Wij hebben een meetpunt bij de inlaat van ons watersysteem en een meetpunt bij de uitlaat van ons watersysteem. Door deze met elkaar te vergelijken kunnen wij zien of de waardes hoger, gelijk of lager zijn geworden. In de watermonsters meten wij op vier stoffen, namelijk; stikstof, ammonium, fosfaat en EC. De uitslagen worden meteen digitaal opgeslagen. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat wij binnen de strengste normen blijven.

Hytuna en duurzaamheid

  • MPS certificering

  • Global Gap certificering

  • 750 zonnepanelen waarmee we voor een groot deel in onze eigen elektriciteit kunnen voorzien

  • TL verlichtingen zijn vervangen voor led verlichting

  • Wisselstroomventilatoren zijn vervangen voor nieuwe frequentiegeregelde gelijkstroomventilatoren met uilenbladen. Deze zijn niet alleen veel zuiniger, maar ook veel stiller

  • Oude verwarmingsketels zijn vervangen voor nieuwe zuinige HR ketels die met een kleine aanpassing geschikt te maken zijn voor waterstof

  • Nieuwe heaters in de klimaatcellen waarmee we met lage watertemperatuur ook de gewenste cel temperatuur kunnen bereiken

  • We werken uitsluitend met elektrische heftrucks

  • We hebben een glazen kas als warmtebuffer, waar we (met zonnig weer) voorverwarmde droge lucht aan kunnen zuigen om de pas gerooide bollen te drogen

  • We blijven zoeken naar innovatieve manieren om zo duurzaam mogelijk te ondernemen

Onze expertise

TU-LIPS

TU-LIP

Als enige ter wereld gebruiken wij met onze nieuwe TU-LIPS lijn 1 soort tulp in drie verschillende kleuren.

TU-LIPS. As seen in keukenhof gardens

Kwekerij

Kwekerij

Er wordt op een areaal van circa 55 ha naast Hyacinten, Tulpen en Narcissen ook een aantal bijzondere bolgewassen geteeld.

Bijzondere gewassen in onze kwekerij